Náročný trip na kolech s konzumací živé stravy a výživových doplňků. Dá se to zvládnout?
Veronika Sluníčková 19. 09. 2018 Kalendář
Dvojice snílků se rozhodla odpovědět na tuto otázku tou nejlepší odpovědí - vlastním příběhem. Vydali se proto na kolech z Olomouce do Řecka, konkrétně do města Soluň. Více o jejich cestě se dočtete v následujícím článku.
Cestou se stravují pouze živou stravou a živiny, které by jim mohli v živé stravě chybět doplňují výživou Nutrend. V oblasti živé stravy dvojice nedá dopustit na meloun, který je dle nich výživově nejlepší.
"Meloun nesmí chybět. Je to úžasný plod, který dodá tělu vše potřebné. Není nic lepšího na fyzickou zátěž. Meloun je kvalitní výživa a nastrukturovaná voda v jednom, krásně odkyselí, je protizánětlivý a nadupaný vším, co si tělo žádá." Uvedla bloggerka a vyznavačka živé stravy na sociálních sítích.
K živé stravě se podobným způsobem dvojice vyjadřuje po celou dobu jejich tour. Také popisují jednotlivé části své cesty. Například kudy se rozhodli jet, kde táboří a zdarma jí, kde si doplňují vodu a jaká místa je dle nich povinností po cestě do Řecka vidět. To vše sdílí na svých facebookových stránkách. Kromě historek z cest najdeme na jejich Facebooku i informace o jezerech a řekách, ze kterých pijí vodu, také sdílí informace o jedlých plodech, které po cestě trhají a živí se jimi. Nezapomínají psát i o důležitých a obohacujících zkušenostech s lidmi, které na cestě poznávají, a kteří jim pomáhají.
V rámci zdraví neřeší jen živou stravu a správnou výživu. Další zdravou položkou, kterou při své cestě pokládají za důležitou je i kvalitní oblečení. Jsou si vědomi toho, že na dlouhý trip potřebují takové oblečení, které nebudou muset často prát, bude skladné a ideálně zahubí i nezdravé bakterie, které v oblečení vznikají například pocením. Z možností, které nyní trh nabízí si vybrali značku nanosilver, což je ryze Česká značka oblečení. Tito čeští výrobci vyrábí nejen sportovní, ale i volnočasové oblečení speciální metodou, při níž aplikují molekuly stříbra přímo do vláken oděvů. Díky tomu nabývá oblečení speciálních funkcí, které u běžně dostupných oděvů nenajdeme.
Jejich projekt "Do Řecka a nazpět na kole a živé stravě" započal 1. srpna, kdy začali s přípravami na cestu. Nedílnou součástí příprav byl plánovaný trénink na kolech, servis kol a dobře zvolené vybavení na cestu. Na svou tour vyrazili 19. srpna. O čtyři dny později se už hlásili z Dunafoldvaru v Maďarsku, což znamenalo ujetých 450 km od startu v Olomouci. Následně jeli přes Srbsko a 1. září se už ohlásili z řeckých hranic. V nohách měli 1460 km a 70 hodin v sedle kol.
Slavnostní dosažení jejich cíle - Chalástra, Řecko proběhlo 2. září 2018.
Na facebooku při této příležitosti uvedli:
“JSME TADY!!! Cíl dosažen. 1562 km z Olomouce k řeckému pobřeží Egejského moře. 14 dnů v sedle, bez jediného volného dne.”
A jak celou cyklotour vyhodnotili? O svých pocitech, časové ose, stravě a o tom, co jim nejvíce na cestě pomohlo napsali krátký článek.
Pojďme se na něj tedy podívat.
"Tak jsme přijeli do Soluně!
Jak? Na kole. Plán se zrodil v půli července a 20. srpna, po pěti týdnech příprav, jsme vyrazili směr Řecko. Kolik jsme měli před cestou najeto? Obvykle 2 až 3 tisíce za sezónu, letos ale nula. Na kole jsme seděli naposledy před rokem, když jsme objížděli Balaton. Do odjezdu jsme stihli 450 kilometrů. Zbytek najedeme cestou. Trénink bude potřeba, sílu a vytrvalost nabereme dodatečně. Příležitostí bude nepočítaně.
Prvních 800 km bylo proti silnému větru a v teplotách v rozmezí 35 až 39 °C. To posílí každého. Děkujeme trenére. Odměnou za dřinu byly kopce. Všech velikostí i procent stoupání a klesání. Počasí nám stále přálo. Teploty trochu klesly. Konečných 400 kilometrů bylo za odměnu. Roviny a mírné kopce s teplotami přes 42 °C. To už dojedeme šusem. Do pedálů jsme šlapali každý den, šest až sedm hodin. V průměru jsme denně ujeli 130 kilometrů. Pouze 4. a 8. den jsme zvolnili a přidali jen padesátku. První volný den bez kola, měl pořadové číslo sedmnáct a na tachometru svítilo 1644 km. Relaxujeme, spíme, koupeme se v moři, regenerujeme.
Za celou cestu jsme neměli žádnou krizi. Za to vděčíme třem faktorům. Stravě, výbavě a nadšení pro věc. Každý den jsme snědli nejméně jeden meloun a spousty raw energy a protein barů. K tomu jsme poctivě sbírali vše co nás do nosu cvrnklo. Kila hroznů bílých i červených, jablek, hrušek, švestek, fíků, granátových jablíček, konopných semínek a mandlí. Navrch litry vody, nejraději té přírodní. Doplněno o zelenou a červenou zeleninu. Tělo jelo a spalovalo jako parní válec. Jediný náznak krize v podobě křečí v předloktí a stehenních svalech, vyřešilo jako mávnutím kouzelného proutku, použití kompresních návleků. A to už je druhý pilíř, kterému vděčíme za bezvadné zvládnutí naší tour. Vybavení na dlouhou a náročnou cestu. My měli to štěstí, že náš sen o cestě Do Řecka a nazpět, zaujal společnost NanoTrade. Rodinná firma z Frýdku Místku, která vyvíjí a tvoří doma v České Republice, nás vybavila vším potřebným a stala se tak nedílným partnerem Tour de Balkán 2018. S nimi to šlo jako po másle. Čím déle jsme je používali, tím více se projevovali jedinečné vlastnosti jejich produktů. Jak my říkáme: «stříbro nad zlato». Děkujeme za důvěru a podporu.
A třetím pilířem je víra sama v sebe, že všechno jde, když se chce, že každý svého života tvůrce. SEN pro který jsi ochoten žít. A pak, po šestnácti dnech, se objevíš na pobřeží moře, na kole s vozíkem a pocitem, že jsme to dokázali. Padne slza dojeti, kolik lidí doma i na cestě nám pomohlo, koho jsme cestou potkali, a že nás čeká ještě cesta domů. A jak jinak než opět na kole. Děkujeme všem, Zdravíme a Přejeme krásné babí léto M+L”
Autor: Veronika Sluníčková